Nasi Lemak

March 9, 2008


1)Bahan-bahan utama untuk memasak nasi lemak, serai dan halia  dititik/diketuk, bawang merah dihiris halus dan daun pandan.


2)Beras ponni 3 cawan dibasuh dan ditoskan airnya.


3)Kemudian masukkan bahan-bahan tadi ke dalam periuk nasi. Masukkan 9 cawan santan. Selepas itu jangan lupa masukkan sedikit minyak masak supaya nasi tidak melekat.


4)Nyum-nyum…. nasi lemak sudah siap dimasak.
+ Untuk mendapatkan resipi sambal kosong
+ Ayam goreng rempah
+atau nak makan bersama rendang ayam

4 Responses to “Nasi Lemak”

  1. atakeo said

    Salam dari Jakarta. Mau tanya apakah nasi dimasak pakai periuk tanah atau pake panci?
    Rasanya pasti sedap….

  2. Nizam said

    saya masak nasi di dalam Rice cooker..

  3. Indra Guntara said

    Dear saya suka masak,

    Saya pernah visit ke Brunei tinggal di rumah teman di Perumahan Negara Lambak Kanan (Juli – Ogos 2008).
    Sekarang kangen ingin makan nasi katok $1. Dan ingin coba memasak sendiri di Jakarta (Indonesia).
    Apakah nasi yang saya makan (nasi katok)itu disebut nasi lemak?
    Bagaimana cara membuat sambalnya?
    Minta tolong resep sambalnya dongk …

    Terima kasih banyak

    Salam Sukses buat Saya suka Masak

    Indra di Jakarta

    • Nizam said

      Hi indra… Nasi katok adalah nasi lemak.. indra boleh melihat resep sambalnya di dalam blog ini juga..😀 “sambal kosong”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: