Lasagna

March 6, 2008


1)Sebelum itu panaskan ketuhar dengan kepanasan 200◦C. Selepas itu, sapu rata kesemua permukaan loyang bakar dengan sedikit marjerin. Kemudian masukkan sos Béchamel sehingga meliputi permukaan loyang bakar tadi. Klik link sos Béchamel untuk mendapatkan resipinya.


2)Sekarang, letakkan kepingan pasta lasagna di atas sos Béchamel tadi.


3)Masukkan sos bolognese dan diikuti dengan sos Béchamel di atas kepingan pasta lasagna tadi. Lepas itu taburkan parmesan cheese ataupun cheddar cheese.. ikut suka anda😀. Untuk resipi sos bolognese


4)Lepas itu, ulang proses tadi, letakkan kepingan pasta lasagna menutup permukaan sos-sos tadi.


5)Akhir sekali, masukkan sos Béchamel sehingga menutup kesemua permukaan pasta dan taburkan cheese ke atasnya. Kemudian bakar di dalam ketuhar dengan kepanasan 200◦C selama 20-30 minit. 

11 Responses to “Lasagna”

  1. ajeed said

    sedapnye bro. buatkan aku satu ye, hehehhe rasa ko patut bukak kedai ar, xpon amik order dari org ramai. masyuuuuk beb

  2. Nizam said

    hehe x minat buka kedai… aku suka masak jer..

  3. Farihna said

    ehh nizam… buat lasagna tak ajak😦
    sedih2x… nampak sedap tulll…
    hehehe

  4. izan said

    kepingan pasta lasagna tu..mmg beli dah siap ek?

  5. Nizam said

    pasta lasagna tu ade jual dalam kotak.. dalam bentuk kepingan kira dia bleh precook terus dan tak payah nak rebus.

  6. Liza said

    Betul..saya sokong 100%..kalau tak nak bukak kedai, ambik la order dari rumah..pastu deliver atau courier..hehehe…saya la orang pertama order lasagna awak….

  7. formyetc said

    aduhai teliur tgk..kena buat ni. kepingan lasagna tuh x payah rebus dulu ker? sebab kepingan lasagna saya ni macam keras jer. masak ekk bila bakar nanti. tq.

    • Nizam said

      kepingan lasagna cari yang instant … x payah rebus… pastu sos Béchamel buat lebih sikit… pastu letak kat atas kepingan lasagna sampai tutup permukaan dia…

    • evariel said

      i learnt it the hard way..memang kalau nak elak keras after cooked, the only way was to cover the lasagna with bechamel and bolognese sos all the way, kalau taknak buat besar2, yang aluminium tin panjang pakai buang pun boleh pakai.

      nizam, tak ada resepi baru lagi?🙂

      • Nizam said

        betul tu evariel… sekarang masak lasagna haritu pun pakai aluminium tin panjang pakai buang….

        nak resipi baru?…. buat masa ini sibuk dengan kerja & berkebun… nanti2 kalau ade masa saya update ye..😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: