Béchamel

March 6, 2008


1)Bahan-bahan untuk membuat sos Béchamel. Kita buat roux putih dahalu. Panaskan marjerin. Sementara menunggu marjerin cair, anda bolehlah memanaskan 2 kotak susu segar.


2)Kemudian buat Beurre manié iaitu masukkan 1 cawan tepung gandum dan kacau sehingga sebati.


3)Jangan lupa.. letakkan juga Onion pique (pikir).. iaitu bawang besar di belah 2, bunga cengkih dicucuk di atasnya dan  ditengahnya  dibelah sedikit supaya boleh diselitkan bayleaf.. nampaknya saya terlupa letak bayleaf kat tengah bawang itu😀.


4)Selepas itu, masukkan susu yang telah dipanaskan tadi dan kacau selalu supaya tidak bergentil.


5)Kalau nak tau kalau sos itu pekat atau tidak, anda boleh ambik 1 sudu dan celupkan sudu itu ke dalam sos tersebut. Lihat di belakang sudu tersebut. Jika sos kelihatan melekat dan tidak menitik terlalu banyak… sos itu sudah cukup kepekatannya. 

Test the sauce with a spoon. If the sauce coats the spoon you can feel secure that the sauce will coat other ingredients in the dishes you make with a thick and concentrated flavor. Testing with a spoon is a good way to test the sauce because the temperature of the spoon will cool the sauce a bit, giving an accurate impression of the how thick the sauce will be once it leaves the hot pan and cools to the temperature it will ultimately be served at.

Selepas itu, masukkan garam & serbuk nutmeg (buah pala) secukup rasa.

8 Responses to “Béchamel”

  1. […] Kemudian masukkan sos Béchamel sehingga meliputi permukaan loyang bakar tadi. Klik link sos Béchamel untuk mendapatkan […]

  2. ajeed said

    heheheh best2, lepas ni kalu nk masak bukak je blog ni ye x?…. tp lagi best kalu ko bubuh hasil akhir masakan yg yummy tu, kasik meleleh sikit org tgk kan?

    tq bro

  3. Nizam said

    hahhaa aku lupa nak shoot … sebab tengah sedap makan…

  4. cahatomic said

    paling best kalau kau bawak hasil akhir dia tu ke opis dan kita makan 2 org kat meeting room takyah kasi org lain.
    selambe!😀

  5. Nizam said

    hahah… kalau gaji dah dapat separuh aku bawak laaa gie opis😛

  6. izan said

    adehh nakk wat lasagna.,..tp xpaham menu omputih tu…

  7. formyetc said

    yang arif, berapa sukatan marjerin ekk? 2 kotak susu tuh agak2 berapa cawan? tima kasi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: