Rendang Ayam

January 23, 2008


1)Bahan-bahan untuk membuat rendang ayam.. Serai, halia, bawang besar, lengkuas dan sedikit bawang putih. Kuantiti bahan-bahan yang saya tunjukkan ini adalah anggaran untuk 2 ekor ayam


2)Hiriskan bahan-bahan tadi secara kasar.. Sementara itu potong dan rendamkan 30 biji cili kering dengan air panas.


3)Kisarkan bahan tadi sehingga hancur


4)Masukkan ayam, bahan yang telah dikisar,kerisek dan serbuk kunyit.


5)Masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang telah dihiris halus


6)Kemudian, masukkan santan pekat. (beli dekat pasar dah siap perah!)


7)Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas yang kering. Tujuan adalah untuk mengeringkan kuah rendang ayam ini dan juga mengelakkan daging ayam daripada hancur. Masukkan garam secukup rasa.


8)Apabila kuah telah kering, masukkan ayam kembali ke dalam kuali.

3 Responses to “Rendang Ayam”

  1. Kak Yong said

    Kak yOng di Kategorikan golongan wanita yang bekerja..abis kerja 5.30 ptg.erm..x sempat nak fikir pasal resepi resepi masakkan..Masa emak ada kat rumah..jadi manja ler sikit semua mak masak…
    bila mak tinggal dengan adik bongsu..fuh..puas merantau serata internet cari resepi..aha..tq tq..
    tgk gambar pun dah terliorrrrrrrr..

  2. Juice said

    Saya lagi la, student.. but cooking is important here and one of my passion🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: