Daging Merah

May 4, 2009

Dah lama tak masak daging merah. Resepi ini saya belajar masa zaman saya belajar masak di ITM Shah Alam satu ketika dulu. Macam biasa sebelum kita pergi ke proses memasak, saya nak berkongsi tips untuk mencuci daging. Lepas beli daging dari pasar, jangan lupa rendamkan daging itu dengan tepung dan air. Ini adalah untuk menghilangkan bau hamis daging lembu. Biarkan seketika selama 15 minit dan cuci hingga bersih.

Kemudian masukkan daging tadi di dalam periuk berisi air. Masukkan juga pewarna merah mengikut citarasa anda. Sebagai contoh, saya menggunakan 2-4 sudu makan hanya sekadar untuk mewarna daging tersebut. Rebuskan daging itu sehingga ia meresap pewarna merah tadi. Lepas daging tadi telah kecut sedikit dan meresap pewarna merah, angkat dan biarkan ia sejuk seketika sebelum proses memotong daging tersebut. Air stok daging itu jangan dibuang kerana boleh digunakan dalam masakan nanti.

Sekarang mari kita lihat bahan-bahan untuk memasak Daging Merah ini. Bahan-bahannya adalah seperti berikut :

+ Daging lembu yang telah direbus dengan pewarna merah tadi
+ 2 labu bawang besar
+ 4-6 ulas bawang putih
+ 1 inci halia
+ 2 batang serai
+ 1-2 sudu makan cili kering kisar
+ air stok daging
+ 2-3 sudu makan sos tiram
+ 3-4 sudu makan sos tomato
+ 3-4 sudu makan sos cili
+ secubit asam jawa
+ garam secukup rasa
+ 2 biji cili merah – potong ikut suka hati.. kasar/memanjang /
+ 2 labu bawang besar- potong bulat
+ 5-6 helai daun limau – potong hiris

Daging dihiris seperti yang ditunjukkan di dalam gambar atas.

Ok, sekarang kita masakkan kuah dia pula. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau, dan garing sedikit.

Masukkan cili kering yang telah dikisar. Cili kering kisar ini telah direbus terlebih dahulu sebelum ia dikisar. Ini untuk mengurangkan pedas cili. Tumiskan cili sehingga pecah minyak.

Masukkan air stok daging tadi ke dalam kuali, kacau dan biar ia masak sebentar.

Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan garam secukup rasa. Kacau dan biar ia masak sebentar. Selepas itu masukkan sedikit air asam jawa dan kacau.

Sekarang masukkan bawang besar yang dipotong bulat, cili potong dan daun limau yang dihiris kasar. Kacau rata dan biar ia masak sebentar.

Bila kuah agak pekat sedikit, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Kacau rata daging itu sehingga sebati dengan kuah.

Hidangkan daging merah bersama nasi putih. Nak makan dengan nasi goreng pun sedap juga. Kalau anda perhatikan resipi ini, saya tidak masukkan cili padi kerana Ayah saya tak makan pedas.. sekian terima kasih :D

About these ads

42 Responses to “Daging Merah”

  1. shida said

    Waaahhh!! best! nk try! toceehhh!

  2. Cinta said

    I sukeeee website you! update la selalu with other recipes. I nak try buat ur roast chicken nanti :)

  3. Hm dah agak dah daging merah pakai pewarna! hehehe… nak cuba nanti (tapi tatau bila!)

    Thank you!

  4. princess said

    mcm ni msk dgng merah… sy igt yg jdikan merah tu ada sos tertentu. tq . akn cuba…

  5. Kak Yong said

    Salam..lama dah cari resepi ni..kekadang jumpa buat rasanya..x ler seperti yg diharapkan..yang ni nampak sedap nih..
    Kak yong nak cuba..ila tak tau lagi..bulan puasa ni selera memacam sikit..

  6. ummuhanah said

    chef…akak nak copy ye…nak simpan buat koleksi…makasih…

    hari nak cuba daging masak merah.

  7. fatin said

    nk try ar..cam sdap jer..thankz

  8. pearl said

    saye nk try lah resepi nie mcm sedap je….

  9. adullah said

    pakcik nk copy yoo..klw ado mso lpang buleh la pak cik menorainyo..

  10. Joanna said

    Hi, I tried your recipe.. it’s really delicious! Thanks. (I didn’t put the colouring..) ;p

    Thanks for the recipe, will look forward to try out more from you.. :)

  11. iwan076 said

    aloh,sedak weh tengok,lamo doh kito dok cari cara nak wak daging masok meroh ni,ha ni baru jupo,sedak plok tu napok,keno tera ni……t.q brder :-)

  12. izulman said

    wa… merah betul daging tu. mcm sedap je, but I dont eat red meat.. :(

  13. zaer said

    ringkas dan sedap..;p

  14. chika said

    wahhhh kalau dapat ni memang jadi gembira ni :D

  15. cikgu norila said

    BARU BUKA BLOG U.NANTI SAYE CUBE.

  16. AyieBlog said

    Assalamualaikum,wah terbaiklah tengahari nanti nak try masak :), yang besti chef lelaki semua mantop2 masakanya :)…

  17. Ilina said

    emm…best ny…nak cuba la nanti…

  18. Patut dicoba untuk menu berbuka puasa. terima kasih

    ajiek darminto
    http://dietenak.com

  19. olin said

    Tq 4 the receipe…tq banyak 2. fot the first..beginner mmg sesuai klu diletakkan gambar…lagi clear nak faham ! tq yer !!!!

  20. Siti Amira said

    3 perkataan untuk resepi ini,SEDAP, MUDAH, & BERBALOI!!! memang tak sia2 saya try resepi ni…my husband pun seronok bila makan sebab rasa yg sedap dan enak pulak tu…mcm mkn kat restoran.tq NIZAM

  21. ezurina said

    Boleh x ajar saya masak nasi beriani serta lauk nya yg sedap..

  22. liza said

    mmg sedap respi ni..

  23. rbina said

    Camna cara nak hiris daging supaya ianya tidak liat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: