Kek Coklat

June 24, 2008


Kali ini saya nak masak kek coklat. Bahan-bahannya adalah seperti berikut :
225g Mentega
450g Gula putih (nak guna gula castor pun boleh)
475ml air panas
85g Serbuk koko
9g Baking soda
2g Baking Powder
3g Garam
345g Tepung Gandum
4 biji telur
8ml esen vanilla


Pertama sekali, panaskan ketuhar pada suhu 175c terlebih dahulu. Kemudian bancuhkan serbuk koko dengan air panas. Dengan menggunakan whisk, kacau serbuk koko itu sehingga larut dalam air panas. (kalau takde whisk, pakai senduk kayu pun boleh)


Ayak tepung gandum bersama-sama garam, baking powder dan baking soda.


Sekarang mari kita mulakan proses yang mencabar. Oleh kerana mesin pengadun (mixer ler) saya ada mengalami masalah teknikal, saya akan tunjukkan cara membuat kek secara manual :D. Bancuhan pertama, putarkan majerin bersama gula sehingga bancuhan itu kelihatan “ringan” dan gebu. Jika tidak, kek yang akan di masak akan menjadi berat dan ia akan membentuk lubang di tengah-tengah kek.

Tips paling penting┬ásemasa membuat kek; anda harus kekalkan arah putaran semasa memutarkan bancuhan kek ini supaya udara dapat masuk ke dalam adunan ini. Ini kerana udara dapat membantu dalam proses penaikan adunan yang cantik. ( kalau ikut arah jam… kekalkan aje )


Bila dah gebu macam ini, masukkan telur satu per satu dan kacau. Jangan lupa masukkan esen vanilla.


Sekarang kita masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Proses memutar bancuhan kali ini berlainan pula. Samada kita membuat pergerakan arah nombor 8 ataupun 4 (seolah-olah anda sedang menulis) dan kekalkan putaran tersebut. Saya memilih untuk memutarkan bancuhan mengikut pergerakan nombor 8.


Lepas itu, masukkan pula bancuhan coklat sedikit demi sedikit. Cara memutar bancuhan sama seperti di atas.


Dah selesai pun proses memutarkan bancuhan, masukkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit mentega dan sedikit tepung untuk mengelakkan kek dari melekat di permukaan loyang kek. Ikut suka hati anda nak masukkan bancuhan kek tadi ke loyang bersaiz besar, kecil atau pun bentuk-bentuk kesukaan anda. Bakar kek di dalam ketuhar selama 20-30 minit bergantung juga pada saiz loyang kek anda dan saiz ketuhar anda.


Ok ini hasil kek colat kita… sedap oooo kek nie.. :D cuba laa
Resipi ini saya ambil di allrecipe.com.

About these ads

37 Responses to “Kek Coklat”

  1. bora said

    err..
    macam mana ko cream kan butter dgn gula tu tanpa mixer eh..?
    lama tak pukul dgn sudip kayu tu?

  2. Nizam said

    ye laa dengan sudip kayu la… mula2 aku kasi butter tu lembik dulu… dah laa beku… terpaksa potong kecik2…

  3. bora said

    kalau dgn mixer dalam 5 minit pukul utk gebu, kalau pakai tangan, berapa lama..? ehehe..

    aku nak buat la..
    sebab tepung gandum dia perlukan 345gm.. no. tu lawa..
    hahaha

  4. Nizam said

    aku rasa 15-20 minit aku duk pukul.. mau rasa nak nangis aku

  5. Kek coklat feveret ku! sedapnye! nanti mahu cuba.

    oh nampak botol herbalife.. :P

  6. Nizam said

    wakaka nampak yek botol tu :D

  7. o.d said

    dah cuba! mmg betul2 sedap…huhu, od buat frosting sekali…memang menjilat jari wa cakap lu!

    ni resipi frosting yang o.d guna:

    1/3 cup butter (75g)
    8 oz semisweet chocolate (220g)
    2 tablespoon light corn syrup (o.d takde so o.d buat air gula je)
    2 tablespoon hot espresso/strong coffee (o.d takde espresso, so o.d just bancuh kopi pekat je)

    ok, nak makan lagi, bye :P

  8. o.d said

    alamak lupa nak tulis. resipi frosting kat atas ni, cara buat dia:

    mix sume bahan dan cairkan secara double boiler. bila dah cair semua boleh sapu atas kek dan nikmatilah!

  9. eya said

    salam.sedapnya kek awak nizam.saya nak buat,tapi tak tahu berapa bnyk 2 gram baking pdr dan 9 gram baking soda.boleh tak nizam jelaskan pakai sudu je.thanks nizam.

  10. eya said

    salam.saya dah cuba buat kek ni.Bahagian atas kek ok tapi bawahnya padat je.Tak cantik macam kek nizam.But not bad rasanya. Mungkin sebab saya letak bancuhan koko yang masih panas.Sepatutnya kena tunggu bancuhan koko tu sejuk dulu kan nizam ? Help me..terima kasih

  11. tweenlight said

    salam nizam..thanx 4 the info..
    firstly mmg blur skit nak convert gram p table spoon tapi web site tue bynk bantu..
    thanx a lot..
    satg petang ingt nak cuba wat resepi nie..
    hopely same as your.. :)

  12. me said

    ari jumaat lps merupakan kali ke-3 ai buat kek ni.. hahaha..ai suka sgt..

  13. kuja said

    thanks….

  14. mira said

    sedap nyyyyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaa

  15. nisa said

    huhu..cam comel je “sy suke msk tuk gembirekan org”
    td bru buat moist choc cake..mama bwk balik resepi student bg..sj je buat, busan2..
    rmai org puji resepi nizam ni..nnt nk try lah;)

  16. mira said

    lau nk kukus leh x?xbakar..

  17. meera said

    mesti enak….

  18. lemon said

    kalau dantikan air dengan cream susu boleh x??

  19. Nizam said

    air panas tu nak larutkan koko tu.. tapi kalau nak cuba bleh jer… nanti beritau result kat sini ye…

  20. ari ni o.d buat lagi kek ni, untuk bawa gi farewell kawan kat office UM esok, ehehehe :D

  21. lily said

    hye..just wondering ,napa kek xmenjdi sangat after kukus.Means tgh2 dia cair.huhu..ke perlu kukuslebey lama 2jam?perhaps. need help

  22. azura said

    hi..just nak tanya kalau nak buat cupcake tapi pakai resepi ni temparature tu sama ker atau dikurangkan :) thankss

  23. lien said

    sedapnye…

  24. SEDP NYEW 6PK KEK NIEW…..nk try buad la….:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: