Pizza

June 22, 2008


Saya rasa dah lama tidak membuat pizza. Rasanya sudah belasan tahun agaknya sejak saya meninggalkan Sekolah Menengah Vokasional Sainsrumahtangga (SRT) Setapak Kuala Lumpur. Selalunya kami sekeluarga hanya membeli saja. Ok bahan-bahan untuk membuat doh pizza.. (Sebelum itu panaskan ketuhar di dalam 150-200 degree)

2 sudumakan  Olive oil (minyak zaitun)
1½ cawan air suam
3½ cawan tepung gandum (kalau pakai tepung roti lagi elok kerana ia berprotein tinggi),
1 paket yis segera, garam dan gula.
2 suduteh garam
1 suduteh gula


Mula-mula, kita gaulkan tepung bersama yis segera, garam dan gula. Kalau nak ikutkan cara yang betul kita perlu rendam yis segera dengan air suam, supaya yis itu dapat berkembang.. Hahaha lupa beb.. tapi hasilnya jadi gak pizza yang saya buat :D.


Kalau anda ada mesin pengadun yang besar seperti kitchen Aid, anda masukkan sahaja kesemua bahan tadi. Kalau takde, anda buatkan doh ini di atas permukaan rata seperti kepingan jubin marble yang ditempah khas untuk mencanaikan doh, meja stainless steel ataupun meja makan pon boleh laa… janji tempat kerja anda dibersihkan dahulu sebelum melakukan proses membuah doh ini.

Dalam gambar ini, saya membuat doh di dalam mangkuk pengandun (mixing bowl) .. letih kalau uli doh di dalam mangkuk ini. Saya nasihatkan jangan ikut cara saya. Sekarang masukkan olive oil dan gaul hingga sebati.


Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dah gaul hingga rata.


Uli adunan tadi sehingga boleh membuat bentuk bulat. Jika adunan ini lembik dan melekit, masukkan sedikt tepung gandum dan uli hingga sebati. Apabila doh ini boleh dibentuk, basahkan sehelai kain hingga lembap dan tutup mangkuk adunan tadi dan biarkan selama 1-1½ jam. Biarkan adunan ini naik bersaiz 2 kali besar dari asal. Saya lebih suka meletakkan di sebelahan dengan ketuhar.


Apabila dibiarkan selama 1-1½ jam, adunan doh (gambar di atas) naik 2 kali ganda dari asal. Tumbuk adunan doh ini supaya dapat mengeluarkan angin yang terdapat di dalam doh tersebut. Kita uli kembali adunan tadi.


Agak sukar jikalau kita menguli adunan ini di dalam mixing bowl. Melambatkan proses kerja dan meletihkan. Uli doh sehingga kita boleh membentuk bulat seperti ini.


Kemudian bahagikan doh kepada 2-3 bahagian. Bergantung juga pada pizza pan yang anda ingin pakai. Di dalam kes ini, saya hanya memakai loyang kek bersaiz 4 segi. Bentukkan doh menjadi bulat besar. Bermula dengan menekan doh di bahagian tengah dan bahagian tepi ditarik-tarik. Rehatkan doh pizza ini sebentar.


Letakkan sedikit olive oil di atas permukaan pizza. Selepas itu sapukan sos tomato sehingga rata.


Taburkan keju mozzarella, bahan-bahan topping mengikut kesukaan anda seperti bawang besar, sosej, lada bengala, nenas, tomato, cendawan butang dan sebagainya. Jangan lupa taburkan juga rempah oregano.


Ini hasilnya… kalau boleh kulit pizza itu lagi nipis lagi sedap… :D

About these ads

21 Responses to “Pizza”

  1. anajin said

    aku sudah try ini pizza dan improv ikut style aku chef…
    mantap cara ko ajar buat doh tu…
    bila kita nak buat channel masak masak kita ni…
    lepas raya ni blh kot…
    amacam branie…

  2. Nizam said

    aku ok jer… leh ajak freak skali… dia tu dari haritu ajak aku masak hahahha

  3. Alauddin Riayat Syah said

    bila tu ..nak bikin?

  4. o.d said

    nizam jahat, buat pizza tunjuk gambar masa bulan pose…hohoho….od nak

    p/s: nape kalo uli dalam mixing bowl letih?

  5. Nizam said

    selalu kalau uli secara manual… orang uli doh diatas permukaan rata.. senang nak uli… kalau pakai mixing bowl susah nak uli… lagi letih ade laaa..

  6. azie said

    ni piza nak bakar lama mana??

  7. Nizam said

    20-25 minit dengan suhu 400 – 450°F atau 200-230°c

  8. azuin vulpine said

    bagus la web awk ni. penerangan ttg bahan dan cara memasak yg jelas. terima kasih.

  9. Mokhatr said

    Salam. Maaf off topik. Sebenarnya saya cuba mencari resepi membuat sandwich sbb dah cyba banyak kali tapi tak sama macam yg jual kat kedai. Yang paling masalah ialah sandwich saya akan berair berbanding dgn yg dijual dikedai. Bagaimana nak hilangkan air itu.? Sekian wassalam.

    • Nizam said

      kalau guna tomato dan timun tu, lap dulu dengan tisu dapur sehingga betul2 kering, baru letak atas sardin ataupun tuna.. Boleh saya tahu awak buat sandwich apa?

  10. kuja said

    thanks….

  11. ain said

    like yr recipes % easy to find ingredients.keep it up!

  12. lina ismail said

    saya tahu buat doh pizza tp main pakai campak aje bahan2. tp tang nk kena sukat utk tulis resipi tu yg masalahnya. nanti nk buat program memasak tittle nye naked recipes…ha..ha..ha….ada sape-sape nk join bleh…

    • Nizam said

      saya buat pon trial and error jer nie… sebab dah lama x buat…. tapi kalau nak senang beli jer yang dah siap doh tu… pastu kita letak laa filing apa yang kita suka jer kan hehe…

  13. farkhana said

    eh..kalo bakar doh tu atas loyang wat kek pon boleh kn??mls plak nk g beli plate die..huhu

  14. arien said

    Arini first time wat doh smta2 sbb nk wat pizza..knp la x tgk awal site ni..xpndai lgsg wt doh tp main bedal je..tp mmg lth la uli kt dlm mgkuk..ptt la lenguh ek..xpe next tme blh ikut cra ni..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: